Groot groeien

Ze zegt wel dertig woorden in een hele lange zin, springt met twee voeten van de grond en kan bij de leuning van de ‘grote mensen’ op de trap. Ze wordt groot. Dat vindt ze zelf ook. Dus hoefde ze deze zomer al geen luier meer. Er volgden twee plasjes op ons bed in de tent, een poepje op de bestuurdersstoel van de auto en een plasje over het console van de TomTom.
Dat schijnt voor ongelukjes het lekkerst te zijn. Maar zindelijk werd ze wel. Ook gelijk maar ’s nachts, of we nu wilden of niet. En nu wil ze op yoga. Ze wil autorijden naar Amsterdam en is even gaan hardlopen naar Oostenrijk. Ze wil zelf haar brood smeren, zelf iets lekkers pakken en vindt het eten dat wij maken ‘gewoon niet zo lekker’.

Ze speelt liedjes op de piano, vertelt verhalen in een zelfgemaakt lied en danst door de kamer als een heuse ballerina. Contemporary dance, daar kijkt ze graag naar. Pianoconcerten, daar luistert ze graag naar. Of Jip en Janneke als ze mag uitrusten op de bank, want slapen tussen de middag is ook helemaal niet meer van nu.

Slapen, dat doet ze in een groot bed. Op haar grote, grote kamer. ’s Ochtends horen we zacht getrippel van voetjes met sokjes op de grond. ‘Mama, ik ben wakker, ik kom even knuffelen’. In de supermarkt moet ik haar aanspreken met ‘moeder’, want ze doet boodschappen voor haar baby. Ze kleedt zichzelf soms aan. Klimt in de auto, zit op grote stoelen en doopt koekjes in haar opgeklopte havermelk. Ze is zo groot, zo wijs en met zulke lange haren. “Ik moet misschien weer even naar kapper zo”.

Het gaat haar allemaal wat hard. Ze stampt en schreeuwt als het even niet lukt. Want ze heeft nog steeds een trapje nodig voor de rand van de wc, om het lichtje aan te knippen en die boterhammen zelf te kunnen smeren. Ze denkt zich zoveel groter, ons lieve kleine meisje. ’s Avonds huilt ze in mijn armen en ik zeg: “je wordt ook zo snel groot”.

‘Ja, zo groot als groeiende bloemen ben ik.

En zo is het. Elke dag maar weer de mooiste bloemen bij elkaar.

 

Laat weten wat je van deze blog vindt!

reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *